TOM Brehoni

A.R.G.O. (tábor 2021)

Napsáno 17. srpna 2021, publikováno 5. srpna 2022

Jako tomu bylo v letech předchozích, Akademie společnosti Argo nabírá nové rekruty na potenciální lovce odměn. Hned na začátku prošli školením o přežití, prozkoušeli si své orientační dovednosti a naučili se zacházet s lánčry a rejlgany. Brzy nato nás čekala první zakázka spočívající v získání a převozu surovin v oblastech vesmíru zasažených morem. Nebezpečná a špatně placená zakázka, jak už to u nováčkovských zakázek bývá, avšak na první výdělek pro apgrejdy lodí, které studenti obdrželi po začátečnickém školení, to stačilo.

Druhá zakázka už byla komplikovanější. Hraběnka Von Holub se nechala slyšet, že si objednala speciální stíhače typu Krujzr někde z druhého konce galaxie, ale nemá jí je kdo dovézt - to už bylo na nás. Celý den (podle Zemských časopočtů) jsme strávili na galaktické superdálnici, se sjezdy v podobě azimutů, které byly cennou zkouškou orientační zdatnosti jednotlivých flotil (oddílů).

Třetí zakázka už vypadala úplně jinak, tak peprný výdělek a tak málo práce? Pár součástek z rejlganu, kterých máme habaděj, a nějaké konduktory ze starých hangárů. Ředitel akademie nám však zakázal za touto zakázkou vyrazit, prý nějaké nejasnosti kolem toho, jak moc je oficiální. Dali jsme se ale zlákat vůní kreditů, rozhádali jsme se mezi sebou a na zakázku jsme se vypravili na tajňačku Po získání konduktorů a rejlganů jsme šli vše odevzdat zadavateli, zakázka prý však nebyla kompletní. Museli jsme ještě pro jeden díl, a to až na Yashil'Yer, planetu údajně pod ochranou ARGA. Bylo to všechno krajně podezřelé, ale pro pěkný výdělek jsme se rozhodli riziko podstoupit.

Tak jsme vyrazili na Yashil'Yer. První kontakt nebyl nikterak přátelský, při pokusech o sestoupení do atmosféry jsme byli odraženi nepřátelskou palbou. Přes tu bychom se nedostali, pokud by se nám nepodařilo napojit se na vysílače obyvatel planety, kteří nás navedli bezpečnou zónou. Ti se nám představili jako Talai G'or, podzemní obyvatelé planety Yashil'Yer. Vysvětlili nám, že obranné systémy, se kterými jsme měli tolik potíží, patří obyvatelům povrchu, Talai O'rmon. Mezi oběma frakcemi panuje dlouholeté nepřátelství a do sporu je uvedlo ideologické postavení technologie. Podzemní G'or jsou jejími zastánci, chtějí v klidu zkoumat, objevovat nové a vydat se i dál do vesmíru a obnovit zašlou slávu Yashil'Yeru. To je ovšem kvůli O'rmon prakticky nemožné. Nejenže je drží pod zemí, ale ještě podnikají záškodnické akce proti větracím a odpadním šachtám, a tak G'or nezbývá než je neustále opravovat.

Co víc, zmiňovaný díl, který potřebujeme do zakázky, je jejich posvátným artefaktem. 2 kusy mají G'or, 2 O'rmon, a G'or nám je vydají jen tehdy, když jim pomůžeme z jejich potíží. A také tedy potom, co artefakt splní svou část nějakého proroctví. Během čekání na ono proroctví jsme se rozhodli zkusit to diplomaticky i s druhou stranou, jenže se nám dostalo dalšího nemilého přivítání. Při hledání nadzemní civilizace na nás vyskočil velice vytočený vůdce lesního lidu O'rmon a nebýt zákroku nejvyššího náčelníka, nejspíš by nás všechny pobili. Naštěstí se náčelník zjevil včas a dal nám příležitost odčinit své špatnosti vůči přírodě… prý za všechny ty podupané mravence a borůvky. Po odčinění svých hrůzostrašných skutků jsme se konečně dostali k vyjednávání s Talai O’rmon a vyslechli jsme si i jejich úhel pohledu. Vyprávěli nám, jak žijí v souznění s přírodou, koloběhem života a přírodního výběru a složitější technologie radikálně odmítají. Ta zašlá sláva Yashil'Yeru, o které mluvili G'or, podle O'rmon není tak slavná - kdysi byla planeta velmi vyspělá, ale pokrok ji nakonec umořil a zničil. Načež O'rmon, po svém zformování několik let po katastrofě, začali planetu obnovovat a hýčkat si ji. „Technologie svou šanci promrhala, teď je na řadě příroda“, jak praví náčelník. S tím nehodlá podzemní obyvatele pustit ven a nejradši by se jich zbavil i tam. To kolem obranného systému a povídaček o Yashil'Yeru ze strany ARGA zanechávalo ještě víc otázek. Vše bylo ovšem během jednání s O’rmon rychle vysvětleno. Obranný systém planety je pradávná technologie zanechána původními Talai. ARGO ji pomohlo dát znovu do kupy s tím, že obyvatelé povrchu zamezí cizincům vstup na povrch planety, a samotné ARGO se na Yashil’Yeru už nikdy nemělo znovu ukázat. Ať už to ARGO dělalo pod jakýmikoliv záminkami, O'rmon se tento nápad líbil a my teď věděli, že jsme v dost velkém průšvihu, pokud se tohle někdy dostane k vedení Akademie.

Nazítří se měly obě znepřátelené frakce sejít, jako to dělávaly každý půlrok kvůli zmíněnému proroctví. A jako na každé schůzi to i tentokrát téměř okamžitě vyvrcholilo v hádku. Tu zastavilo až zatmění dvou měsíců popsané v proroctví. To bylo událostí, po níž se mělo celé proroctví naplnit a artefakt měl zachránit Yashil’Yer před zkázou. Talai nakonec dospěli k závěru, že příčinou zkázy bude jejich vlastní konflikt. My jej máme výměnou za artefakt urovnat, čímž se role artefaktu naplní a budoucnost Yashil’Yeru bude zachráněna.. Využili jsme situace a po půl dni dohadů a debat s náčelníky a cechmistry jsme konečně našli kompromis. Nyní již bývalí nepřátelé nám darovali artefakt, který již splnil svůj účel, načež jsme artefakt naložili do nákladního prostoru a spokojeně jsme se rozešli v dobrém.

Bylo pro nás ale velkým překvapením, když artefakt po sestavení začal mluvit. Jeho hlas varoval před tím, před čím měl obyvatele Yashil'Yeru skutečně chránit. Artefakt sloužil k odklonění asteroidu, který se měl pár dní po okamžiku popsaném v proroctví střetnout s Yashil'Yerem. Někteří chvíli váhali, jestli si artefakt nenechat a neshrábnout radši balík prachů. Nakonec ale bylo rozhodnuto, že artefakt vrátíme na Yashil'Yer a použijeme k jeho záchraně, byť to znamená, že o něj přijdeme jednou provždy. Zakázku jsme se tedy rozhodli nesplnit, což nakonec mělo větší následky než pouhé nevyplacení odměny.

Ukázalo se, že zakázku skrz prostředníka zadala OGRA - Organizace pro rozklad ARGA, před kterou nás ARGO důrazně varovalo a pravidelně ji prohlašovalo za zločinnou a teroristickou. Nespokojení teroristé nás přepadli a unesli nám oblíbeného mentora Greggora s tím, že nám ho vrátí živého pouze výměnou za artefakt. Bylo jasné, co se stane. Přeci jsme nemohli nechat favorita rekrutů i akademiků napospas OGŘE, a tak se rozběhly přípravy na velký souboj - průzkum terénu, shánění surovin i špionáž.

Bitva byla drsná, ale stíhači Akademie nakonec prorazili obranu OGRY a zničili navigační majáky, čímž připravili loď OGRY Milénijum Sokola o možnost útěku. Když se dostali ke zbytku její posádky, byli tam čtyři členové, mezi nimi i zrádný akademik Darius, což nikoho moc nepřekvapilo. Co bylo ale k nevíře: z jednoho odmaskovaného ográka se vyklubal Greggor. Ten přeběhl k OGŘE až po únosu. Kromě jeho osobních problémů z minulosti s ARGEM se mu nelíbil ani celkový systém, kterým ARGO funguje, nadvláda korporátu disponujícího ohromnou mocí a mnoha a mnoha monopoly, a nemálo dalších věcí, v jejichž světle mu připadalo, že i radikální OGRA je vlastně menší zlo. Omlouval se celé Akademii, kolegům i rekrutům, hlavně své vlastní flotile. Také žádal, abychom se již víc nepletli OGŘE pod nohy. A s těmito slovy na rozloučenou utekl - na rozdíl od bývalého zástupce ředitele Akademie a dvojitého agenta Daria a unikátní warpové lodě Milénijum Sokol, kteří padli do našich rukou.

Ukázalo se, že ARGO se celou dobu snažilo zabránit vývoji konkurenční technologie (tzv. warpového pohonu), která by jeho nadvládu nad známým vesmírem značně oslabila. O Yashil’Yer mělo zájem proto, že se na něm nacházela zásoba nerostu nezbytného pro vývoj warpu, a snažilo se planetu blokovat, aby se k nerostu nikdo nemohl dostat. Darius nám dal pod skrytou identitou za úkol získat (a tím odstranit z Yashil’Yeru) artefakt, aby mohl prostřednictvím dopadu prorokovaného asteroidu zařídit odstranění obranných systémů planety a tento nerost na planetě nerušeně těžit.

Darius byl obviněn mimo jiné ze špionáže a pokusu o zničení planety a následoval soud, při kterém se rozhodovalo o jeho budoucnosti. Darius vysvětloval, co ho k jednání vedlo, a varoval před nebezpečností přílišné moci ARGA. Soud organizovaný ARGEM byl nepokrytě tendenční a soudce zjevně vůbec nepočítal s možností, že by porota mohla nejednat v zájmu společnosti. Morální otázka, před niž byli porotci postaveni, byla navíc sama o sobě velmi složitá a nejednoznačná. Podle toho pak dopadlo i samotné hlasování - Darius byl nakonec propuštěn, ale stalo se tak s rozdílem pouhých několika hlasů. A co se lodě Milénijum Sokola týče, po Dariově propuštění bylo drtivou většinou odhlasováno, že bude navrácena planetárnímu systému, kterému byla původně odcizena.

Fotogalerie